Σύγχρονα θέματα
"περιβάλλον"


   

 

Η Μουσική του Μίκη μας "Όταν σφίγγουν το χέρι" προστέθηκε από τον Ν. Ροντογιάννη
«ευχαριστούμε για την παραχώρηση»

Εάν δεν παίζει με το άνοιγμα της σελίδας, πατήστε το βελάκι για να ξεκινήσει!!!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΗ 2024 ΣΤΙΣ 12

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Το τελευταίο διάστημα αναπαράγονται δημοσιεύματα που αναφέρουν «πάγωμα» της σχεδιαζόμενης ερευνητικής γεώτρησης στην Ήπειρο χωρίς η εταιρεία να έχει βγάλει καμία επίσημη ανακοίνωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδίδονται τέτοιες ειδήσεις από τα ΜΜΕ.

Σκοπός τους είναι να κάμψουν την εγρήγορση και την οργάνωση των αντιστάσεών μας.

Η εξόρυξη που αφορά τα Ιωάννινα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Γουργιάνιστα του δήμου Ζίτσας, δύο χιλιόμετρα από τα Κούρεντα και περίπου 17 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα σε έκταση 53 στρεμμάτων και σε βάθος 3,5 χλμ.

Η εταιρεία που την σχεδιάζει είναι η Energean, η ίδια δηλαδή που το 2017 (με τη Repsol τότε) έκανε έρευνες για πετρέλαιο σε όλη την Ήπειρο. Η εταιρεία διαδίδει ότι θα επιχειρήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου και όχι πετρελαίου, προβάλλοντάς το ως πιο οικολογικό και λιγότερο επιβλαβές προς τη φύση. Ενώ δηλαδή διακηρύσσεται η «πράσινη μετάβαση» ταυτόχρονα πριμοδοτούνται επενδύσεις για ορυκτά καύσιμα, με το φυσικό αέριο να παρουσιάζεται ως «πράσινη» ενέργεια.

Το φυσικό αέριο δεν αποτελεί οικολογική εναλλακτική του πετρελαίου. Πιθανή εξόρυξη στην περιοχή θα είναι εξίσου καταστροφική για τα νερά της περιοχής, που βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του ποταμού Καλαμά και είναι ενταγμένη στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου. Η ποιότητα του αέρα θα επιβαρυνθεί με την απελευθέρωση πληθώρας τοξικών αερίων, όπως διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του αζώτου, υδρόθειου, μονοξειδίου του άνθρακα κ.ά. Το έδαφος θα χειροτερεύσει, καθώς με την εξόρυξη θα παραχθούν τουλάχιστον 50 διαφορετικά είδη αποβλήτων, όπως παραδέχεται η εταιρεία στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκπονήσει. Η σεισμική δραστηριότητα θα ενταθεί σε μια ήδη σεισμογενή περιοχή. Και επιπλέον, η εταιρεία δεν δεσμεύεται ούτε από νόμους ούτε από τη σύμβαση παραχώρησης για αποκατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλης καταστροφής.

Καμία περιοχή που μετατράπηκε σε εξορυκτική δεν είδε την οικονομία της να ανθίζει και τους κατοίκους της να ευημερούν. Είναι ψέμα ότι η εταιρεία θα προσφέρει θέσεις εργασίας: αυτές θα είναι λίγες και για σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα οι δραστηριότητες της περιοχής (γεωργία, κτηνοτροφία) θα εκλείψουν ή θα υποβαθμιστούν φέρνοντάς τη σε απόλυτη εξάρτηση από τη λειτουργία της εταιρείας. Σε καμία περιοχή εξόρυξης οι κάτοικοι δεν έχουν φτηνότερη πρόσβαση σε ενέργεια. Αντίθετα τα έργα αυτά σχεδιάζονται σε ήδη ερημοποιημένες περιοχές και οδηγούν σε περαιτέρω ερημοποίηση.

Η Energean, η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, ήδη αναδεικνύεται σε κολοσσό εξόρυξης υδρογονανθράκων. Τα κοιτάσματά της στο Ισραήλ φυλάσσονται από την ισραηλινή οπλοβιομηχανία Elbit Systems, βασικό πάροχο του ισραηλινού στρατού και κατασκευάστρια στο τείχος που χωρίζει ΗΠΑ και Μεξικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα κέρδη της δεν έχουν επηρεαστεί από το αιματοκύλισμα στην Παλαιστίνη, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στην Αίγυπτο. Όπως στο Ισραήλ, έτσι και στην Ήπειρο, η εταιρεία θα επιχειρήσει να προστατεύσει τα κέρδη της στρατιωτικοποιώντας την περιοχή. Πιθανή εξόρυξη δεν θ’ αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, θα τη φέρει πιο κοντά σε διακρατικούς ανταγωνισμούς. Όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται για την ενέργεια.

Η αποικιοκρατική λογική της εταιρείας συμπληρώνεται με χορηγίες προς τοπικούς φορείς που μετατρέπονται έτσι σε συνεργούς της. Λαϊκά θα το λέγαμε δωροδοκία. Η εταιρεία διαφημίστηκε ως χορηγός του Lake Run του 2023 και του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης, προσέφερε σχολικά είδη, κλιματιστικά στο κέντρο υγείας Βουτσαρά, έκανε χορηγία στη θεατρική ομάδα του Δήμου Ζίτσας για την περσινή παράσταση. Έτσι καλύπτονται κάποιες τοπικές ανάγκες και η εταιρία κάνει τη δουλειά της αποκτώντας δημοφιλία και συσκοτίζοντας τα σχέδια θανάτου!

Μας είναι εχθρική η λογική των εταιρειών, των τοπικών αρχόντων, των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν τη φύση ως πόρους προς εκμετάλλευση. Ο χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δείχνει τον σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών σχεδόν σε κάθε βουνό (έχει κατατεθεί αίτημα και για Κούρεντα). Χιλιάδες στρέμματα σχεδιάζεται να παραχωρηθούν για φωτοβολταϊκά. Μικρά υδροηλεκτρικά έχουν προταθεί για δεκάδες ρέματα. Ό, τι μείνει θα το εκμεταλλεύεται ο τουρισμός που φέρνει τις περιοχές στα μέτρα του για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες σε συνθήκες δουλείας για τους ντόπιους. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να υπάγεται σε κοινωνικό έλεγχο και να μην είναι στα χέρια μιας χούφτας ιδιωτών κερδοσκόπων.

Κανένας εφησυχασμός μέχρι την ολική ακύρωση του έργου

Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας οριζόντια και αδιαμεσολάβητα, μακριά από κομματικές λογικές ανάθεσης

Η εταιρεία και οι τοπικοί συνεργάτες της θα μας βρουν μπροστά τους

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία

κάθε Τρίτη στις 8 μ.μ. στον Ε.Κ.Χ   Αλιμούρα

fb Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία

antioilgiannina@gmail.com  

https://againstnrglooting.blogspot.com/

  


  

    

   

  
      αριθμός επισκεπτών