Σύγχρονα θέματα
"περιβάλλον"


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr  -  email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

 

12 Απριλίου 2009

Αφήστε τον Αχελώο στη θέση του!

 

Σημείωμα σύνταξης:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μας στείλανε τις θέσεις τους για την εκτροπή του Αχελώου που μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

Συνολικά αντίθετοι στην εκτροπή του Αχελώου είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι και χαρακτηρίζουν το έργο παράλογο και περιβαλλοντικά καταστροφικό.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης ο κος Σουφλιάς κατάφερε να βρει 300 εκ ευρώ για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου.

Στην εποχή της οικολογικής κρίσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όλο και περισσότερων πολιτών ο κος Σουφλιάς κατάφερε να το χαρακτηρίσει ως «ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν πως πρόκειται για ένα έργο με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε βιότοπους και ποτάμια οικοσυστήματα και θυμίζουν πως έχει ήδη σταματήσει τρεις φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (1994, 2000, 2005) για περιβαλλοντικούς λόγους και πως η ΕΕ αρνείται να το χρηματοδοτήσει. Τέτοια έργα ανήκουν σε μια πολιτική και αναπτυξιακή λογική της δεκαετίας του ’60, όχι του 21ου αιώνα.

Το πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι η ανεπάρκεια νερού, αλλά η μνημειώδης κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων που σταθερά ενθαρρύνεται από τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών. Η εκτροπή του Αχελώου όχι απλώς δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιτείνει, δίνοντας την ψευδή εικόνα της ύπαρξης ανεξάντλητων υδάτινων πόρων. Θυμίζουμε ότι η Θεσσαλία καταναλώνει το 21,7% της συνολικής εθνικής κατανάλωσης νερού ενώ η Αθήνα των εκατομμυρίων κατοίκων δεν καταναλώνει πάνω από 4%

Το σύνολο σχεδόν του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας σπαταλιέται, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια εξοικονόμησης, για μια μονοκαλλιέργεια που διατηρείται μόνο χάρη στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις: η Ελλάδα παράγει πάνω από τα 2/3 του βαμβακιού της ΕΕ λαμβάνοντας σχετικές επιδοτήσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στην πραγματικότητα η θεσσαλική γη υποβαθμίζεται, ο Αχελώος εκτρέπεται, η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία κουρελιάζονται και ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με ιλιγγιώδεις κατασκευαστικές δαπάνες αποκλειστικά και μόνο για να αρδευτούν… οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους βαμβακοπαραγωγούς..........

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία

των Οικολόγων Πράσινων

 

 

  
      αριθμός επισκεπτών