Σύγχρονα θέματα
"περιβάλλον"


Ημερίδα για τον Αμβρακικό Κόλπο στην Πρέβεζα

 


Η διαπίστωση ότι η σημερινή κατάσταση του Αμβρακικού χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «κακή» αποτέλεσε το σημείο αναφοράς των ομιλητών της προημερίδας που συνδιοργάνωσαν Πρέβεζα, Άρτα, Αμφιλοχία και Βόνιτσα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και οι Δήμοι της περιοχής.

Ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν είναι οι επισημάνσεις του συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Δημήτρη Μπαρέλου για ην έλλειψη οξυγόνου κάτω από τα 15 μέτρα και τον εντοπισμό σημαντικών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων στα ποτάμια της περιοχής.«Στον Άραχθο ανιχνεύθηκαν 7 απαγορευμένα φυτοφάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρέλος χαρακτηρίζοντας επίσης προβληματικές τις λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό και Λογαρού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαπιστώθηκε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της πολιτείας έτσι ώστε ν' αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν την προστασία του παράκτιου χώρου της χλωρίδας και της πανίδας, την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ρύπανσης, την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων, την υπεραλίευση αλλά και την ορθολογική διαχείριση του Αμβρακικού Κόλπου.

Ο διευθυντής της ΕΤΑΝΑΜ Γιώργος Αρμπυρος αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος -ανάμεσά τους και στους σταθμούς αυτόματης μέτρησης των ρύπων οι οποίοι υπέστησαν φθορές και σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια.

Για το πρόβλημα της διαχείρισης μίλησε ο περιβαντολλόγος (πρώην δήμαρχος Πρέβεζας) Νίκος Γιαννούλης ο οποίος παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους της αξιοβίωτης -όπως ανέφερε- ανάπτυξης. Ο κ. Γιαννούλης μίλησε για πολιτική αδράνεια στο θέμα της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να ζούμε σε βάρος των επόμενων γενεών.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του οικοσυστήματος καθώς και τις πηγές ρύπανσης οι οποίες επηρεάζουν τα ποτάμια και κατ' επέκταση στον Αμβρακικό Κόλπο. « Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε η διατήρηση και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Μπαΐλης ενώ ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται συστράτευση και ενότητα όλων των φορέων για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία έχουν διαταράξει το οικοσύστημα.

Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα των προημερίδων θα «κωδικοποιηθούν» και στην συνέχεια θα παρουσιαστούν σε κεντρική ημερίδα στην Αθήνα.

        

  
      αριθμός επισκεπτών