Πολιτισμός

"εκθέσεις"

 

Λήδα Αλεξίου - Αlma Bakiaj

 

16 Ιανουαρίου - 3 Φεβρουαρίου, 2012

 

Εγκαίνια, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, ώρα 18:00

Λαογραφικό Μουσείο ″Κώστας Φρόντζος″

            Η Λήδα Αλεξίου και η Αlma Bakiaj έρχονται να αναμορφώσουν, αποδομώντας και αναδομώντας το χώρο δημιουργώντας εικαστικά ουτοπικά περιβάλλοντα. Οι  δυο καλλιτέχνες επιλέγουν να αναδείξουν μέσα από το έργο τους μία άλλη πραγματικότητα, στην οποία μπορούν να καταφύγουν συμβολικά, καθώς και να φανταστούν λύσεις σε όσα μοιάζουν καταδικασμένα.. Οι "Αναμορφώσεις" αντανακλούν  διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλυσης της δομής και ανασύνθεση αυτής με νέα  και καθαρά αισθητικά κριτήρια, τόσο σε επίπεδο τεχνοτροπίας, όσο και σε επίπεδο θέματος, μέσου και ύφους.Τα θραύσματα από τα κατακερματισμένα αιωρούμενα τοπία της Λήδας μοιάζουν να αναμορφώνονται και να οριοθετούνται στους εικαστικούς τόπους των έργων της Αlma. Η αυτόνομη ύπαρξη, αλλά και η οργανική σύνδεση των έργων αφήνει στο θεατή μια ανοιχτή πρόσκληση ελεύθερης αναμόρφωσης, σε μια εποχή μιας κοινά αποδεκτής αίσθησης εγκλωβισμού.

Η Λήδα, με μια εγκατάσταση, ενορχηστρώνει χώρους και χρόνους, με βασικό στοιχείο τον εγκιβωτισμό. Στη δουλειά της μελετά χώρους μετάβασης σε τόπους και μη τόπους. Οι αρχές της "αναμόρφωσης" που διέπουν το έργο ωθούν το θεατή στην έρευνα και αντίληψη της μορφής, μέσα από τις πολλαπλές οπτικές γωνίες του ίδιου αντικειμένου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την ερμηνεία του.

Η Alma στους ζωγραφικούς της πίνακες προχωρά  στη διάλυση του συμπαγούς των αντικειμένων.  Στην προσέγγισή της επιστρατεύει διάφορες αισθητικές πρακτικές, προκειμένου να μορφοποιήσει τις γκρίζες ζώνες, όπου το εικονικό με το πραγματικό, το λογικό με το παράλογο, το μερικό με το συνολικό συνυπάρχουν, μεταφράζοντας εικονικούς τόπους. Πρόκειται για μια μεθοδολογία ολιστικής  αναμόρφωσης της έως τώρα γνωστής εικαστικής γλώσσας.

 

Επιμέλια: Εύχαρις Λεοντοπούλου – Ντόμπρου

  •   βιογραφικό Λήδας Αλεξίου

   Λαογραφικό Μουσείο ″Κώστας Φρόντζος″, Μιχαήλ Αγγέλου 42, Ιωάννινα

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή : 9:00-14:00

Δευτέρα & Τετάρτη: 9:00-14:00 & 17:30-20:00

Σάββατο & Κυριακή: Κλειστά

  

αριθμός επισκεπτών
    --