Σύγχρονα θέματα
"περιβάλλον"


Μια πρόταση δημιουργίας
Ορνιθολογικού – Περιβαλλοντικού Πάρκου Παμβώτιδας
σε εκδήλωση περιβαλλοντικών οργανώσεων στις 4 Ιούνίου στο Du Lac στα Γιάννενα.

 

Του Κώστα Σακκά

 

Σάββατο 8 Ιουνίου 2008

 

 Για να ξαναφέρουμε τους Πελαργούς στα Γιάννενα !!

Έτσι τελείωσε την παρουσίαση της πρότασης δημιουργίας Ορνιθολογικού - Περιβαλλοντικού Πάρκου Παμβώτιδας, ο κ. Τάσος Δημαλέξης Επιστημονικός Δ/ντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας στην εκδήλωση Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στις 4 Ιουνίου στα Ιωάννινα.

Μόλις δύο-τρεις δεκαετίες πριν το βλέμμα σου ξεκουράζονταν παρατηρώντας το όμορφο πέταγμα των πελαργών. Στο κέντρο της πόλης χάζευες τις φωλιές με τα μικρά τους, κοιτούσες περίεργα τους τελετουργικούς χορούς των ζευγαριών, άκουγες τον χαρακτηριστικό ήχο από το χτύπημα του ράμφους τους.

Σήμερα έχουν εξαφανισθεί από την πόλη μας. Χώροι υπάρχουν άφθονοι για να χτίσουν τις φωλιές τους, αυτό που δεν υπάρχει είναι μέρος για να τραφούν. Η κατασκευή αναχωμάτων περιμετρικά της λίμνης, τα παράνομα μπαζώματα, η αποξήρανση του συνόλου των υγρολίβαδων, στέρησε αυτούς τους ζωτικής σημασίας χώρους από το οικοσύστημα της Παμβώτιδας. Μαζί τους εξαφανίσθηκαν πελαργοί, ερωδιοί, αγριόχηνες και πλήθος άλλα είδη που παλιότερα εύρισκαν προστασία στη λίμνη.

Με δεδομένη την οικιστική ανάπτυξη της πόλης σε όλη την έκταση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, τέτοιοι χώροι δεν μπορούν πλέον να ανακάμψουν και να δημιουργηθούν φυσικά. Ότι οι ίδιοι καταστρέψαμε χρειάζεται οργανωμένα και ελεγχόμενα να ξαναδημιουργήσουμε. Σε αυτό στοχεύει η πρόταση δημιουργίας Ορνιθολογικού - Περιβαλλοντικού Πάρκου Παμβώτιδας με πολλαπλά οφέλη για τη λίμνη και τους κατοίκους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Αριστείδης Σωτηριάδης τόνισε ότι ο ποδηλατοδρόμος που πρόσφατα κατασκευάστηκε πάνω στο ανάχωμα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη λίμνη, «νομιμοποιώντας» το παράνομο ανάχωμα και ανοίγοντας το δρόμο για την καταπάτηση και το μπάζωμα των παραλίμνιων εκτάσεων πίσω από αυτό.

Ρεπορτάζ για τη λίμνη από Καθημερινή 20.10.2006 “Παμβώτιδα, η λίμνη των παρανομιών”. Της Λίνας Γιανναρου.

 

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Βλάχος μίλησε κατευθείαν στο συναίσθημα των ακροατών. Η λίμνη, πηγή πνευματικής ανάτασης, πηγή έμπνευσης για ποιητές και συγγραφείς, πηγή γαλήνης, αρμονίας και αναζωογόνησης για τον άνθρωπο, καταστρέφεται.

Οι δράσεις μας έχουν καταδικάσει τη λίμνη σε κλειστή δεξαμενή, νεκρή και στείρα από ζωή.

Η δημιουργία του Ορνιθολογικού-Περιβαλλοντικού Πάρκου Παμβώτιδας, το οποίο ενσωματώνει και τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, είναι η τελευταία μας ευκαιρία να ξαναδώσουμε ζωή στη λίμνη.

 


Η σημερινή εικόνα του χώρου

 


Το προτεινόμενο σχέδιο
Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης

 


Η πρόσκληση της εκδήλωσης

Σχετικές συνδέσεις

 

  
      αριθμός επισκεπτών